Βάση Ασκήσεων

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ προσέγγιση με τη Γη σε διάστημα 60.000 χρόνων


Τετ-α-τετ με τον Αρη


ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ


Αρης και Γη θα έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη προσέγγισή τους σε διάστημα 60 χιλιάδων χρόνων και οι επιστήμονες είναι έτοιμοι για εντυπωσιακές φωτογραφίες με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ».Τόσο κοντά, τόσο μακριά ... Ο μικρός κοιτά από τηλεσκόπιο στη Μάλτα το πλησίασμα του Αρη 
Οι πρώτες φωτογραφίες επρόκειτο να ληφθούν χθες τη νύχτα, την ώρα που ο Αρης θα έφτανε σε απόσταση 55,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Από τις πολλές λήψεις λεπτομερειών από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη θα φτιαχτεί μια σύνθετη απεικόνιση του πλανήτη και θα δοθεί στη δημοσιότητα.

«Οι φωτογραφίες που θα ληφθούν αυτή την εβδομάδα θα βρίσκονται πιθανότατα στα επιστημονικά συγγράμματα αστρονομίας για πολλές από τις ερχόμενες δεκαετίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζιμ Μπελ, πανεπιστημιακός, που είναι επικεφαλής μιας εκ των ομάδων που συλλέγει στοιχεία για τον Αρη από το «Χαμπλ».

Η δεύτερη σειρά φωτογραφιών θα ληφθεί σήμερα, την ώρα που ο Αρης θα πλησιάσει τη Γη μας κατά 2,252 χιλιόμετρα κοντύτερα, δηλαδή περίπου στα 53,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Οι φωτογραφίες σε υπολογιστή


Οι φωτογραφίες θα συγκεντρωθούν σε μια πρώτη φάση σε έναν υπολογιστή πριν μεταδοθούν σε ειδικό κέντρο διαστημικών πτήσεων στο Γκρίμπελτ του Μέριλαντ και στη συνέχεια στο Διαστημικό Ινστιτούτο της Βαλτιμόρης που θα τις δώσει τελικά στη δημοσιότητα.

Αναμένεται πως οι λήψεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα θα δείχνουν απόψεις του Αρη από τη Γη, που δεν έχουμε ξαναδεί. Γιατί υπάρχουν μεν οχήματα σε τροχιά γύρω από τον Αρη που λαμβάνουν και μεταδίδουν φωτογραφίες, αλλά το «Χαμπλ» έχει δυνατότητες που εκείνα δεν έχουν. Η Γη και ο Αρης ξαναβρέθηκαν κοντά το 2001, σε απόσταση 69 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, αλλά τώρα η μείωση της απόστασης μπορεί να δώσει ουσιαστικές νέες πληροφορίες.
(Ασοσιέιτεντ Πρες)ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/08/2003