Η πόλη των Τρικάλων

Αυγ 26, 2020 | ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ

Η πόλη των Τρικάλων, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, κατοικείται σήμερα από περίπου 75.00 κατοίκους, είναι χτισμένη στη θέση της προομηρικής Τρίκκης, που σύμφωνα με την παράδοση ήταν κόρη του Πηνειού, γεγονός που προσδίδει στην πόλη ιδιαίτερη ιστορική σημασία.

Είναι η γενέτειρα του πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας, του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ (1247 π.Χ.). Μέρος του φημισμένου στην αρχαιότητα Ασκληπιείου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης έχει βρεθεί και η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως καινούργια ευρήματα. Πρόκειται κατά το Στράβωνα για το “…… Αρχαιότατων και επιφανέστατων Ιερού του Ασκληπιού” (Στρ.Γεωρ. ΙΧ517-437).

Τα Τρίκαλα, διασχίζονται από δύο παραποτάμους του Πηνειού, το Ληθαίο και τον Αγιαμονιώτη. Ο Ληθαίος, με νερό χειμώνα και καλοκαίρι, διέρχεται από το κέντρο της πόλης και της δίνει ξεχωριστή ομορφιά και γραφικότητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων, λειτουργεί σχολή Κανόε Καγιάκ, αφού το βάθος του ποταμού επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Η περιήγηση ενός επισκέπτη μπορεί να αρχίσει από την Κεντρική Πλατεία όπου υπάρχει η θαυμάσια Κεντρική Γέφυρα που είναι μεταλλική και κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους Μηχανικούς. Στη συνέχεια μπορεί να επισκεφθεί τον χώρο του Ασκληπιείου που βρίσκεται δίπλα από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά ο δρόμος θα τον φέρει στο Φρούριο που δεσπόζει πάνω από την πόλη όπου είναι κτισμένο το Κάστρο της Πόλης και το Ρολόι, σήμα κατατεθέν των Τρικάλων.

Κάτω από το Φρούριο βρίσκεται η παλιά και παραδοσιακή συνοικία των Τρικάλων, το Βαρούσι. Ανηφορίζοντας τους δρόμους του Βαρουσίου φτάνει κανείς στον πευκόφυτο λόφο του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται εγκατεστημένος ο μοναδικός Ζωολογικός Κήπος της πόλης που φιλοξενεί αρκετά ζώα και είναι τόπος προσέλευσης πολλών επισκεπτών, ιδιαίτερα μικρών παιδιών.

Στη νότια είσοδο της πόλης βρίσκεται το μοναδικό στο βαλκανικό χώρο Κουρσούμ Τζαμί, αρχιτέκτονας του οποίου ήταν ο φημισμένος Σινάν Πασάς.

Ο επισκέπτης της πόλης μπορεί επίσης να επισκεφθεί το Λαογραφικό Μουσείο όπου εκτίθενται αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς των Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής, την Δημοτική Πινακοθήκη εντός της οποίας υπάρχει ξεχωριστή αίθουσα του μεγάλου τρικαλινού καλλιτέχνη Μενέλαου Καταφυγιώτη καθώς επίσης και του επίσης μεγάλου καλλιτέχνη Θόδωρου Μάρκελλου, το Μουσείο Κατσικογιάννη, που βρίσκεται στην δυτική είσοδο της πόλης, στην οδό Πύλης, η αναπαλαιωμένη Δωροθέα Σχολή, κάτω από το Φρούριο. Επίσης υπάρχει το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής με ξεχωριστές αίθουσες, όπου φυλάσσονται τα προσωπικά ενθυμήματα των βάρδων της λαϊκής μουσικής Τσιτσάνη, Καλδάρα, Βίρβου κ.ά. και που στεγάζεται στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τρικκαίων. Σημειώνεται τέλος ότι στον ίδιο χώρο λειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη, με περισσότερους από 30.000 τόμους βιβλίων.

Η πόλη τέλος φιλοξενεί από το 1991 το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών.

Τέλος η πόλη φημίζεται για την αθλητική και μουσική της ιστορία. Μεγάλοι δημιουργοί όπως ο Τσιτσάνης, ο Βίρβος ο Καλδάρας αλλά και αθλητές όπως οι κατέχοντες παγκόσμια ρεκόρ Παπανικολάου (άλμα επί κοντώ) και Σακοράφα (ακοντισμός) κατάγονται από τα Τρίκαλα.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΗ παλαιότερα διαπιστωμένη ζωή στο νομό ανάγεται 49000 χρόνια π.χ. στο σπήλαιο της Θεόπετρας.Ερχόμενοι ποιο κοντά στην πόλη των Τρικάλων και σε περιοχές , γύρω από αυτή, ανακαλύφθηκαν Νεολιθικοί οικισμοί της 6ης χιλιετίας π. χ.(Μεγάλο Κεφαλόβρυσο, Ζάρκος και αλλού)

Τα Τρίκαλα έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε όλες τις ιστορικές φάσεις, όπως προκύπτει και από το παρακάτω διάγραμμα: Τα ΤΡΙΚΑΛΑ, η προομηρική ΤΡΙΚΚΗ, είναι η γενέτειρα του Ασκληπιού (1247 π.Χ.). – Τα παιδιά του Ασκληπιού, οι επίσης γιατροί Μαχάων και Ποδαλείριος ήταν ανάμεσα στους Έλληνες που επιστράτευσαν κατά της Τροίας (Ιλιάδα Β’729). – Από τον κάδο του Ποδαλείριου ο οποίος έμεινε στην Κω μετά την πτώση της Τροίας, προέρχεται ο ΜΕΓΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ (17ος απόγονος του Ασκληπιού) Στα Τρίκαλα υπήρξε και λειτούργησε το “επιφανέστερο και αρχαιότατον Ασκληπιείον της Τρίκκης” (Στράβων) 5ος Αιώνας π.Χ. Οι Τρικκαίοι (Τρικαλινοί) συνεννοούνται με τους υπόλοιπους Έλληνες για την απόκρουση των Περσών. 422 π.Χ. Οι Τρικκαίοι συμμαχούν με τους Αθηναίους και παρακωλύουν το Βασιλέα της Σπάρτης Βρασίδα να βαδίσει εναντίον της Μακεδονίας και της Θράκης. 352 π.Χ. Οι Τρικκαίοι συνακολουθούν τον Φίλιππο και αργότερα τον Μεγάλο Αλέξανδρο στις διάφορες εκστρατείες. 343 π.Χ. Ο Φίλιππος ο Β’ εισέρχεται στα Τρίκαλα 290 π.Χ. Η Τρίκκη περιέρχεται στην εξουσία του Δημητρίου του Πολιορκιτή, διαδόχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 285 π.Χ. Ο Βασιλέας της Ηπείρου Πύρρος εμφανίζεται στα Τρίκαλα. 148 π.Χ. Ολόκληρη σχεδόν η Θεσσαλία υποτάσσεται στους Ρωμαίους. 45 π.Χ. Ο Ιούλιος Καίσαρας βρίσκεται στα Τρίκαλα Τα Τρίκαλα δέχτηκαν τον Χριστιανισμό από τα πρώτα του χρόνια. Ο επίσκοπος Τρίκκης Λιόδωρος άσκησε σ’ αυτό σημαντική επίδραση. Ο ίδιος επίσκοπος συμμετείχε και στην Α’ Οικουμενική σύνοδο (325 μ.Χ.). 447 μ.Χ. Η Τρίκκη λεηλατείται από τους Ούννους. 530 μ.Χ. Ενισχύεται το Φρούριο των Τρικάλων από τον Ιουστινιανό. 976-1025 μ.Χ. Οι Βούλγαροι υπό την ηγεμόνα Σαμουήλ κατακλύζουν και καταστρέφουν τα Τρίκαλα. 12ος Αιώνας Η Τρίκκη για πρώτη φορά αναφέρεται ως Τρίκαλα από την ¶ννα Κομνηνή. 1420 μ.Χ. Τα Τρίκαλα καταλαμβάνονται από τους Τούρκους. 1601 μ.Χ. Ο Επίσκοπος Τρίκκης Διονύσιος ο Φιλόσοφος υψώνει το λάβαρο της επανάστασης στο Φρούριο των Τρικάλων. 1770 μ.Χ.3.000 Τρικαλινοί σφάχτηκαν στην Λάρισα από τους Τούρκους, ενεχόμενοι στα Ορλωφικά.1808 μ.Χ. Ο θρυλικός Παπαθύμιος Βλαχάβας ξεσηκώνει το λαό της Θεσσαλίας και υψώνει το λάβαρο της επανάστασης στην Πίνδο και τα Χάσια. 1821 μ.Χ Οι Τρικαλινοί με τους οπλαρχηγούς τους Στουρνάρη, Χριστόδουλο Χατζηπέτρο, Γρ. Λιακατά κα. συμμετέχουν στον απελευθερωτικό αγώνα. 1854 μ.Χ. Οι Θεσσαλοί επαναστατούν ανεπιτυχώς. 1878 μ.Χ. Εκρήγνυται η Θεσσαλική επανάσταση. 1881 μ.Χ. Τα Τρίκαλα ενσωματώνονται στην Ελλάδας. 1941-1944 μ.Χ. Τα Τρίκαλα τελούν υπό Ιταλογερμανική κατοχή και απελευθερώνονται στις 18/10/1944

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κλείνοντας τη μικρή αυτή αναδρομή στην ιστορία της πόλης, να πούμε ότι πολλά από τα παραπάνω στοιχεία αντλήσαμε από το βιβλίο “ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ του τ. Δημάρχου Τρικκαίων κ. Κώστα Παπαστεργίου, βιβλίο το οποίο πρόσφατα τιμήθηκε από το Γερουλάνιο Ίδρυμα.)

Διεύθυνση

Ασκληπιού 62, 42100, Τρίκαλα

Τηλέφωνο

2431036733

Email

info@efklidis.edu.gr